1. L’Economia Blava Solidària

2. IesMed i l'Economia Blava Solidària

3. Retrospectiva i agenda

1. L’Economia Blava Solidària

Per una transició ecològica al servei de les persones

L’Economia social i solidària (ESS) i l’economia blava (EB) es van introduint cada cop més en l’agenda internacional des de fa prop de deu anys, sobretot al Mediterrani. iesMed s’ha imaginat des del 2017 la convergència de les dues dinàmiques, fent emergir, amb d’altres socis institucionals i de la societat civil, el concepte global d’economia blava solidària.

És al 2019 quan el concepte pren embranzida amb una primera temptativa d’organització d’unes Trobades Mediterrànies al juny -avortada per manca de finançament-, un primer taller específic al Fòrum de la Mar de Bizerte (Tunísia) al setembre i la selecció per la Generalitat de Catalunya de FEBS Cat, un projecte pioner orientat a la creació d’un primer clúster EBS, al Mediterrani i a nivell internacional el novembre.

Sota el paraigües de l’economia blava solidària trobaran lloc, per exemple, el turisme alternatiu i solidari (TAS), l’economia circular solidària (ECS), el pesca artesanal, l’aqüicultura cooperativa, les activitats de protecció i conservació de les zones costaneres, la co-gestió de les zones portuàries, algunes iniciatives biotech, … Aquest perímetre es consolidarà de manera participativa per la concertació entre el conjunt dels actors involucrats.

2. L’accelerador FEBS Cat (Catalunya)

FEBS Cat ha permès, al 2020, d’accelerar el procés i de fer de Catalunya, juntament amb Tunísia, un actor pioner de l’EBS mediterrània i mundial. iesMed, líder d’una agrupació que ha associat sobretot l’ONG mediambiental eco-unió i la Universitat de Girona, ha concebut una acció global d’estudi, acompanyament, promoció i definició d’un pla estratègic per a avançar cap a l’objectiu de la creació d’un clúster EBS macro-regional

El Blue Economy Forum de Barcelona, celebrat l’1 de desembre del 2020, s’ha dedicat exclusivament a l’EBS (https://www.global-ecoforum.org/blue-eco-forum-2020). Allà es van presentar 2 iniciatives pilots catalanes: els Dofins de Tramuntana (Submon) i Mou-te pel Mar (Twinapp).

FEBS Cat tindrà continuïtat immediata amb 3 accions:

La creació de l'associació de prefiguració del clúster mediterrani de l'EBS (EBS Med) amb seu a Barcelona;

El llançament de FEBS Med, que amplia la dinàmica al conjunt de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (Balears, Catalunya, Occitània);

L'anunci del Forum Med EBS de Sousse (Tunísia) a l'estiu del 2021.

Una bonica agenda en perspectiva!

3. L’agenda EBS 2019-2021

Setembre 2019, Bizerte (Tunísia): FORUM MUNDIAL DE LA MAR

La segona edició del Fòrum Mundial de la Mar va tenir lloc a Bizerte sota el tema “I la mar, al món de després?” Organitzada en el marc de la temporada blava, en col·laboració amb la Unió Europea i la Unió pel Mediterrani (UPM). Aquesta edició, presidida per Pascal Lamy, va tenir com a objectius el debat sobre reptes marítims en la conca mediterrània i sobre l’economia blava sostenible.

Allà iesMed va organitzar un taller on es va presentar per primera vegada el concepte de l’EBS, un nou enfocament que fusiona les oportunitats de l’economia blava (BE) amb els principis de l’economia social i solidària (ESS). Una palanca d’acció en favor del desenvolupament sostenible, del creixement econòmic i de la inclusió social.

Febrer del 2020, Barcelona: Acte d’obertura del projecte FEBS Cat:

L’economia blava és particularment important per a Catalunya, on la majoria de la població s’ha establert al llarg dels seus 526 km de litoral, i que disposa d’infraestructures portuàries i turístiques molt desenvolupades. No obstant això, alguns sectors estratègics com la pesca estan en declivi i, per contra, uns altres emergeixen, com per exemple l’economia circular o l’ecoturisme, que encara no estan gaire desenvolupats. L’estratègia marítima de Catalunya 2030, per la seva banda, només integrava parcialment les oportunitats ofertes per l’ESS.

El projecte FEBS Cat ha vist la llum a partir d’aquestes conclusions, per a catalitzar les sinèrgies entre actors institucionals d’una banda i societat civil organitzada de l’altra, i amb la perspectiva més global de l’Agenda 2030 i els ODS.

FEBS Cat es va inaugurar el 7 de febrer del 2020 a la Casa del Mar a Barcelona, amb una sessió plenària institucional i tallers participatius organitzats per eco-union.

Durant aquesta jornada inaugural, l’accent es va posar principalment sobre tres grans sectors :

  • el turisme i les activitats recreatives;
  • la pesca;
  • la conservació de l’entorn.

L’objectiu d’aquests tallers era estudiar el context micro-econòmic i macro-econòmic per identificar les principals necessitats i respondre-hi a través d’una estratègia EBS.

Desembre 2020, Un Blue Eco Forum especial EBS

El Blue Eco Forum de Barcelona, cita anual organitzada per eco-union, ofereix una plataforma de reflexió als grans reptes regionals, que afavoreix un mètode col·laboratiu, creatiu i participatiu. La Covid-2019 ha obligat que l’edició 2020, coorganitzada per iesMed i dedicada exclusivament a l’EBS, es realitzés en format virtual.

Las diferents taules rodones van permetre de contrastar les visions de les institucions (Unió pel Mediterrani, Generalitat de Catalunya, Ajuntaments de Barcelona i de Sousse, xarxes d’administracions territorials, Social Economy Europe, …), dels investigadors (IEMed) i dels actors pioners dels territoris (Catalunya, França, Itàlia, Marroc, Tunísia).

 

També es van presentar les dues iniciatives catalanes acompanyades per iesMed en el marc de FEBS Cat, Twinapp i Dofins de Tramuntana. Totes dues tenen un gran potencial de rèplica al Mediterrani.

 

Per últim, es va anunciar el Forum MedEBS de Sousse 2021.

Propers Esdeveniments

– Febrer 2021, Montpeller (França): llançament de FEBS Med a l’Euroregió  Pirineus-Mediterrània. Aquest programa pren el relleu de FEBS Cat, ampliant el cercle a les Balears i a Occitània, en paral·lel a la dinàmica tunisiana EPM-Tunisie: la partida ha començat, o més aviat la col·laboració entre territoris mediterranis innovadors.

–  Maig 2021, Mannheim (Alemanya): EU SOCIAL ECONOMY SUMMIT

El European Social Economy Summit (EUSES-Cimera Europea de l’Economia Social) es una gran conferència organitzada conjuntament per la Comissió Europea i per la ciutat de Mannheim, que s’havia previst inicialment per al novembre del 2020. La Cimera pretén reforçar l’economia social a Europa i explotar la seva contribució al desenvolupament econòmic i a la inclusió social, així com a les transicions verda i digital. En el decurs d’aquest Fòrum, iesMed moderarà, conjuntament amb CEPES, CoopMed i Diesis, una mitja-jornada dedicada a l’ESS al Mediterrani: es tractarà, entre d’altres, d’economia blava solidària!

–  Juny 2021, Sousse: Forum MedEBS. El Forum MedEBS de Sousse s’ha programat pel mes de juny del 2021 (amb un possible pas al setembre en funció de la situació sanitària). Aquesta serà una fita important  al full de ruta EBS 2030. A seguir…

–  Desembre 2021, Barcelona : Clausura de FEBS Med, amb balanç de l’EBS 2021 i anuncis per a la continuació del full de ruta!!